Igrani

10 najboljih Znanstvena fantastika Short Stories svih vremena: Od zlatnog doba do modernog doba

To bi moglo biti očito, ali osjećam primoran reći svejedno. Nije bilo lako odabrati samo 10 od najboljih Sci Fi priča. Mislim, pričamo veliku količinu književnosti ovdje, od kojih sampročitati samo dio, ali i dalje, kako bi se ograničiti na samo deset je anksioznost proizvodnju. Oni su top desetU mom vlastitom mišljenjuOni su u ne osobito redoslijedom - osim prvog To je jedan uistinu najbolji ostali samo ići u prvih deset, ali ne u bilo kojem određenom mjestu...

Ray Bradbury preminuo utorak 5. lipnja, 2012 Bio je ono što bih nazvao jednog. Pisac pisca - koji je volio pisati na riječima koliko za priču.

Ovdje su moji kriteriji za ove najbolje znanstvene fantastike pripovjedaka popisa sam based uključenost o tome hoće li ili ne mnogi od tih faktora su se na priču o kreditu:.

To su najbolje SF priča svih vremena, prema nekome tko je proveo veći dio svog života misleći da je znanstvena fantastika sisao.

Kao što je otrcano kao i oni mogu činiti i danas, stari sci-fi kratke priče izdržati test vremena za dobru, solidnu fantastike, ako ne i za znanstvene preciznosti.

Dakle, kada sam sastavio ovaj čitatelja popis najboljih SF kratkih priča 20. stoljeća (što je isto kao i svih vremena , kao žanr je postao punopravni samo u 1900), primijetio sam sam znatno je povoljniji pričeobjavljuje od 1940 do 1960. Pokušao sam se poput moderne spekulativne fikcije, ja doista. Ja ću opet, kad pisci i izdavači ponovno početi izlaskom priče znanstvene fantastike koji zapravo daju mi ​​isti osjećaj čudo što su one stare pričeiz zlatnog doba učinio.

  1. Alfred Bester, nježno Fahrenheit
  2. William Tenn, vremena unaprijed
  3. Connie Willis, Daisy u suncu
  4. Lewis Padgett, vrijeme Locker
  5. Isaac Asimov, Nightfall
  6. Anson MacDonald (Heinlein), Svojim naporima
  7. Cordwainer Smith, koji je isplovio Lady Soul
  8. Henry Bates, Zbogom Učitelja
  9. Murray Leinster, cjevovoda na Pluton
  10. Daniel Keyes, cvijeće za Algernon

Mnogi Golden Age pisaca, uključujući i jednog od najpoznatijih i Robert Heinlein, bili su daleko bolji nego što su bili pripovjedači pisci su imali viziju;. Riječima, ne toliko.

Iako Priča je uznemirujuće premise - da pužu android-robot mogao uključiti svojim nadređenima i ljudskih počini ubojstvo - vjerojatno radikalna na vrijeme, bez Bester je način s riječima,Nježno FahrenheitNe bi postali klasični znanstvena fantastika kratka priča koja je i danas, još uvijek navodi kao jedan od najboljih Sci Fi priča ikad.

Nježno FahrenheitNije književno ili dosadan, kao što je Ray Bradbury-aSound of Thunder.To je samo lijepo napisana, s suspenseful misterija i catchy pjesme nećete zaboraviti (ali htjeti). To je priča morate držati čitanje.

I na kraju ... na kraju se sve mijenja i čini ga, u svojoj knjizi, undisdputed najbolje znanstvene fantastike kratka priča svih vremena. (Ali slobodno ga osporavaju, ako vam se sviđa.)

Napomena: Nemojte brkati kratku pričuVrijeme unaprijedS naslovom obujma četiri priče koje ga sadrži, zove.)

William Tenn je jedan od onih pisaca znanstvene fantastike koji su dobro poznati po obožavatelje i jedva poznat po povremeni čitatelja. Upitan odabrati omiljenu William Tennessee SF kratku priču, mnogi će imenovatiBrooklyn projekta.ABrooklyn ProjektJe gotovo savršena kratka priča - satirični, ironično, s cut-grlo društveni komentar i spretno izvući arhetipova.

No, možda zato što je to linearno, ravna-shot bajka poput moral priča,Brooklyn ProjektGotovo je previše savršeno. Volim lik-driven priče, razdragani humor i twist koji ušulja na vas i autora znanstvene fantastike William Tenn dostavljena doista zli humor i karakterizaciju uVrijeme unaprijed.

Vrijeme unaprijedJe priča o čovjeku koji je o tome da se počini smrtni zločin - zločin za koji je već platio svoj dug društvu Daleko od toga da tamna priča o začarani kazneno potajno planira prikriveno ubojstvo, Tennessee priči uzima lagani pristup..U ovom svijetu, društvo smatra kako je zločin kao savršeno pravne, ako je nešto od noviteta. Junak je s ciljem da se počini zločin vile, a ne samo da se nitko o tome da ga zaustavi ... njegove kriminalne namjere da ga zvijezda. Cool koncept, ha?

Koliko puta ste pročitali priču koja započinje s dobrom idejom, ali ima lošu izvršenje? Ovo nije jedan od onih puta.Vrijeme unaprijedIma gotovo savršen izvršenje. Što ako u ovom slučaju je Što ako ljudi plaćeni za kazneno djelo ubojstva prije nego što su ga počinili, a neimaština je toliko odvratan da nitko nikada ne bi preživio počiniti zločin ... do sada?Tenn se ovaj prostor i razvija permutacije potpune i izustiti majstorstva.

TENN ističe na twist završetaka - smiješan Aha završetaka, kao što je uBrooklyn Projekt.Vrijeme unaprijedNe samo da je to, ona također ima osjeća dobro kraj, nešto krajnje nedostaje u znanstvenoj fantastici i danas, kao da je sretan završetak bi značilo kraj spekulativne fikcije, kao što znamo. Da, kraj pomalo otupljuje oštricuod društveni komentar. Ali to radi. smatramVrijeme unaprijedUistinu jedan od najboljih SF priča svih vremena.

Iako drugi čitatelji govoriti oVatra GledajteA ja sam sucker za romantiku i volio bih da odaberetePoplavila MoonZa ovaj popis, jer iskreno je jedan od mojih omiljenih Sci Fi priča ikad, stalno sam se vraćao naDaisy, na suncu.

DaisyZabrinjavajuće je, daleko više uznemirujuće na putu od razornih pak Wilis se uPismo iz ClearysNigdje kao odlučan ili ekstremno kao dug i hlađenjeAll My Darling DaughtersI njegove znanstvene logike lišće ... Pa, sve da se željeni, umiješan kao što je s duhovnom fantazije i čudno alegorijskog nelogičnosti. Nestvarno.

To nema uobičajene Connie Willis obrat, međutim. I unatoč tome što je rekla kao neka vrsta sanjive priče teen angst, to je jedna od onih priča što misle o tome opet i opet. Manje je lik vozio od većine njezinih priča. To je tragično. I sretna. Kind of.

I, kao neadekvatna jer je to, to je sve što mogu reći o tome, bez da ga davanje daleko, jer opisuje priče je pričao o tome, što pretpostavljam da je jedan od razloga što je na ovoj top 10 liste.

I njegova supruga,, proizvedena nevjerojatan opus, kako u količini i kvaliteti. To su uglavnom kratke priče, napisane i pojedinačno i koautor u nekoliko pseudonimima u 1940-ih i 1950-ih. Jedan od glavnih pseudonim bio Lewis Padgett.

Kao što je Lewis Padgett, ovo pisanje Tim je napisao čudesnu znanstvenu fantastiku i fantasy priče s velikom karakterizacije - da, da mi pročitali, priče predstavljena tu rijetku životinju u znanstvenoj fantastici, iskreno simpatične likove i svaka priča je uistinu dragulj..

Dakle, moj izbor za jedan od 10 najboljih SF priča svih vremena je 1.943 komada,Vrijeme LockerTo je zabavno. To je zadovoljavajući. To nije nova raketna znanost. Ali to je kreativna, i smiješno, i to je jedna od najboljih. Ako malo deblje odvratno.

To nije pisanje.DuskJe jednostavan i ugodan za čitanje. Ali tipično Isaac Asimov, pisanje nije tako čvrsto kao što bi to moglo biti, a dijalog luta malo. To je tad dok je za ono što je. Likovi, iako je dobro definirana, nedostatakda je iskra koja bi ih doista simpatičan.

No, sve to nije bitno jer kraj je stvarno neočekivano -. Ili je, za mene - i ima nevjerojatnih učinak, čak i sada to jednostavno nije ono što ste očekivali, a vi ste doveli do puno očekuju.različitih stvari.

OdDuskI druge priče i filmovi su pisani pomoću premisu o svijetu koji nikada ne vidi noć osim jednom u jednom od rijetkih eona.DuskVjerojatno je to razlog zašto. Vidjela sam jedan takav film, i to je tako nezaboravni, zaboravim naslov.DuskNije nezaboravni.DuskJe primjer kako je divno što ako Priča može li postupati po rođeni pripovjedač.

Ja ću samo reći - Nisam veliki fan Robert Heinlein Da, ja sam vjerojatno jedini fan znanstvene fantastike koji ne voli Robert Heinlein sam pročitala nekoliko svojih knjiga, uključujući i..Stranac u tuđoj zemlji,I nekoliko kratkih priča Dok sam pronašao njegove ideje - zanimljiva. Privremeno - njegovi likovi i pisanje Nikad me oduševili Ja sam rekao nisam dao mu je dovoljno za sreću To je vjerojatno istina...

Ali ja volio, volio, volio, koji je napisao Heinlein kao Anson MacDonald. To je druga priča putovanje kroz vrijeme. Još uvijek se nije svidjelo glavnog lika. Heinlein likovi samo ne to učiniti za mene. Ali barem je to priča okarakter, a ne društvo koje ne čini realnom (koji je jedan od mojih pritužbi Heinlein pričama).

Čitanje priča je čista zabava. Paradoksalna logika bila strašno pametan. I kao što se priča razvijala, postalo je očito da je to možda i najbolje vrijeme putovanja priča koju sam ikad pročitao.

Kao bonus, to je ponovno čitati, unatoč činjenici da je završetak nije baš nezaboravni. To je kao da ponovno čitanje romana Agathe Christie. Sjećaš whodunnit, ali želim vidjeti kako si prevario.

Ali zašto je to u prvih 10 znanstvene fantastike kratkih priča? Jer to je bio jedan od prvih SF priče da istražite paradoks putovanja kroz vrijeme. Zato što je to učinio u krajnosti. Priča je besprijekoran, korak-po-korak izvršenjamjesta.

Pod pseudonimom Cordwainer Smith, Paul Anthony Myron Linebarger napisao niz povezanih kratkih priča koje se odvijaju u futurističkom svijetu koja je nacrtana sa sablasnom kombinacijom cool, kliničkom preciznošću i bajke liriËnosti.?Skeneri Live in VainPriča očito inspiriran Mary Shelly je Frankenstein i jednog od prva ikada, uključujući i pola čovjek, pola stroj protagonista, objavljen u 1945 i dalje je njegovo najpoznatije djelo kratko.

Pročitao sam neke, ipak, i onaj koji stoji test vremena za mene jeLady Soul koji je isplovio.Pismeni s gotovo pjesnički kvalitete, Lady koji su plovili je duša tamno romantiku, psihološka studija, nezaboravna prostor opere, mahnito inventivni znanost i, na kraju, bajka.? I jedan od najboljih scifi priče ikad.

Zbogom UčiteljaBila je važna priča, dok je na neki način bilo je tipično za ono što je napravio zlatno doba znanstvene fantastike super. Ali to je tako dobro. To je bio ispred svog vremena, isporukom postmodernu lekciju u štetnost samo-važnosti da bi na kraju postaocliched, ali u to vrijeme mora biti ulijeva strahopoštovanje. I u istinu, ona inspirirala strahopoštovanje u meni čitajući ga od roku od novog milenija, cinika, iako sam ja.

Kao i mnogi drugi na ovom popisu, neizvjesnost priče će biti ugrožena s previše objave parceli. Dakle, ako ste u potrazi za danom, bojim se da ćete morati potražiti negdje drugdje. Ali dovoljno jekažu čovjeka i robota dolaze na Zemlju. nešto loše dogodi. robot počne raditi nešto zastrašujuće. I na kraju, nešto dobro dogodi. i loše. Koji je gorka. i snažan.

U njegovo vrijeme, autor će Jenkins, pseudonim Murray Leinster, napisao je neke nevjerojatne priče - u dobrom smislu, a ne loša smislu - ne najmanje od kojih je bio njegov najpoznatijiPrvi kontaktA vjerojatno mu je najviše zabaveAko volite kreativne, zabavne i fascinantna priča o ranim računala i njihove učinke na društvo, onda možda misliteLogika Named JoePripada na ovom popisu, umjestoCjevovoda na PlutonA ti bi se pravo. To čini. To bi trebao biti ovdje.

Ali sam izabraoCjevovoda na PlutonJer dok je više podcijenjen, to je više od ljudske priče, s veći-od-života lekciju, a - što se osjećajući trend - to je dobio Grand Old twist To je jednostavno više impresivan književni podvig..

Cjevovoda na PlutonJe vrlo detaljna i uvjerljiva priča o svemirskim putovanjima To je sve samo prostor opera puna glamura i avanture, iako je priča opisuje prozaičan svijet radničkoj prijevoza -... Teretni, u stvari

Kao i mnogo zlatnog doba znanstvene fantastike, priča, ispričana kroz brze naracije i dijaloga, da se ne bavi s prenoseći političkog stajališta ili obrani posebnu interesnu skupinu Prošlo bavi idejama:. Koncepti, mogućnostima, a ironijaNovo tehnološki svijet razvija za ljudska bića posjeduju univerzalnih manama i kompromitiranih sustava vrijednosti.

To su dobre dečki vs loše dečki u svemiru koji ne mari. To je u biti moderno i optimistično junačka. To je pravedno (na dobar način). To je bolje nego. I sve to neće smislaza vas ako ste ga pročitali.

Dovoljno je reći da ako slične pričeCjevovoda na PlutonNapisani su i danas, ja bih se tamo ih čitate umjesto pisanja ove I to ne samo zato što postoji. [Spoiler alert: nemojte čitati ako ne želite znati kako to završava] sretan kraj.

Ovaj popis ne bi bio potpun bezCvijeće za AlgernonAli gotovo sam ga izostavio. Ovaj Hugo-nagrađene kratke priče i književni klasik je jednostavno nevjerojatna.

Nažalost, to gotovo da nije to učiniti na mojoj listi najboljih SF kratkih priča svih vremena, jer sam nije mogao pročitati.? Nemam kičmu kad je riječ o nacističkim priče, priče o ljudskim laboratorijskih pokusa, apriče o mentalnim problemima.? ovaj nije nacist priča, ali ima dva od tri, i to je dovoljno za mene.

Ali moj suprug je inzistirao da ako ja ne bi ga pročitali, barem bi trebao ići na ovom popisu. I tako da je ovdje. Ako ste jači od mene, a ako niste već to pročitao u školi, pročitajteCvijeće za AlgernonTo je jedan od rijetkih SF priče koje su postali slavni u mainstream, i to s dobrim razlogom.

Vidi autorovu o naknadi za ovog članka.